KING KONG HOSTEL ROTTERDAM: SLEEP LIKE A KING, EXPLORE LIKE A LOCAL

Terwijl ik gewapend met mijn rugzak op mijn rug met daarin mijn laptop, camera en slaapspullen door Rotterdam zeul, vraag ik me af waarom ik dit nooit eerder heb gedaan. Rotterdam is notabene mijn eigen stadsie maar ik kom hier nooit verder dan van huis naar werk en af en toe blijf ik ergens steken tussenin en wordt ik dronken op de Nieuwe Binnenweg.
Ik bedacht me een paar dagen geleden dat hier eens verandering in moest komen omdat Rotterdam zoveel meer te bieden heeft. En hoe kan dat beter dan te backpacken in eigen stad? Juist! Ik trapte af met het hostel wat verkozen is tot beste van Nederland: Het King Kong hostel op de Witte de With straat.
Ik kom binnen en een glazen vitrine met veel te lekker ogende taartjes verwelkomen me. Het is half acht ’s avonds en ik heb nog niks gegeten. Even gaat er door me heen om de gehele vitrine kast in te duiken en soldaat te maken maar ik houd me in en loop richting de balie.
Een vriendelijke jongen verwelkomt me met een glas homemade limonade en terwijl ik die rustig opslurp uit een rietje vraag ik hem wat het zo leuk maakt om hier te werken. ‘De contrasten’ zegt de jongen. ‘Ok, wat bedoel je hiermee?’ De jongen verteld dat het fantastisch is om hier ’s avonds mensen van over de hele wereld rond te zien sloffen in pyama, terwijl er net andere mensen dronken binnenkomen van een avond stappen, en weer andere mensen in een hoek een boek lezen. Het levert vaak hilarische taferelen op en het is nooit saai.
Ja, ik bedenk me waarom ik ooit mijn hart verloor aan lokale hostels. Het is zo heerlijk huiselijk en ongedwongen.

Het hostel opende haar deuren afgelopen maart en is nu al niet meer weg te denken uit Rotterdam. Binnen rap tempo werd het nieuws verspreid en werd dit hostel niet alleen gebruikt als slaapplek voor de jeugd maar ook als inspirerende werkplek, een plek waar ook de ouderen een kopje koffie drinken, een plek waar je met je lover een bakje Ben&Jerry’s ijs deelt op een lounge bed in de ‘bios’, en bovenal een plek waar je je thuis kan voelen en tot rust kan komen middenin het kloppende hart van Rotterdam.

 


LOCATIE EN EEN BEETJE GESCHIEDENISLES

Wist je dat  King Kong hostel vroeger een bordeel was? Echt? Ja echt.
Witte de With heeft een nogal roerig verleden. In de jaren zeventig stond deze straat vooral bekend als ‘louche’ buurt inclusief illegale gokhallen en hoerenhuizen. Ja, hier wilde je niet komen. Ja of juist wel als ja van ruig en een heftig nachtleven hield in die tijd.
In de jaren negentig heeft de straat een flinke make-over gehad en is de straat langzaam veranderd in een levendige as die het museumpark en het Maritiem museum met elkaar verbindt.
Nu, anno 2015 vind je hier een grote hub aan hotspots waar je je het hele weekend kan vertoeven en niet eens meer de straat uithoeft.

Of je hier nou komt om cultuur op te snuiven, te shoppen, als heuse restaurant/eet kenner komt of gewoon om eens goed dronken te worden. Het kan allemaal, en dat alles in één en dezelfde straat.
Leuk feitje: Het hostel bevind zich tussen Ter Marsch & Co, waar je de beste burgers van Rotterdam kan eten en naast Cafe de witte aap die in 2009 door de lonely planet is verkozen tot beste café van de wereld.
Nog een leuk feitje: De voormalige eigenaar van Café de witte aap, is de zelfde eigenaar van King Kong hostel. Hoe leuk is dat?
 BOUTIQUE HOSTEL
Zoals je onderhand wel hebt begrepen is dit niet zomaar een hostel hostel. Wat ik hiermee bedoel?

Bij een hostel denken we al snel aan smerige, stinkende hostels met doucheputjes vol met haren waar je bijna een pruik van kan maken. Daar doen we het dan meestal ook mee, want hé, daar betalen we immers voor.
King Kong hostel is niet voor niks vernoemd tot beste hostel van Nederland. Nee, dit hostel onderscheid zich van menig ander hostel.
Het is schoon, heel schoon en het ruikt er altijd fris. In de lobby naar vers gebak en koffie en op de kamers naar bloemetjes.

De lichte en frisse kleuren en ook het gebruik van veel natuurlijke materialen zorgen er al snel voor dat je je er helemaal thuis voelt. Aan elk details is gedacht en er is veel samengewerkt met lokale kunstenaars, designers en schilders wat overal terug te vinden is aan de muren en in het interieur.
Door dit alles bij elkaar kan je het King Kong hostel misschien beter omschrijven als een heus boutique hotel voor de prijs van een hostel.

 

 


APENKOOIEN IN EEN LOFT

Op de bovenste verdieping van dit hostel vind je dus een loft. Op het moment dat je hier de deuren openslaat heeft deze plek een echte ‘wow’ factor. Het eerste wat door me heen gaat is ‘apenkooien’! Ja echt, er hangen touwen, oude springbokken en aan de zijkant gordijntjes die je ook had in de gymzaal waar dan het materialenhok zich bevond. Ok, hier natuurlijk geen materialen hok maar een enorme open loft. Het duurt even maar het kwartje valt: Duh, wat is een King Kong hostel zonder apenkooien? Juist! Hier is over na gedacht.

Zoals je van een hostel gewend bent, vind je hier uiteraard stapelbedden, maar in plaats van een grote slaapzaal met dertig bedden is het hier opgedeeld in meerdere units. Elk unit is afgescheiden van de rest, door jawel, je raad het al: gordijntjes.
Je vind op deze verdieping naast de stapelbedden ook de ‘Lovers loft’. Dit is nog een trappetje omhoog en afgescheiden door gordijnen bevind hier een 2 persoonsbed. Net iets meer privacy en een mooi uitzicht.
Wat ook heel fijn is is dat er verschillende hangmatten en loungestoelen hangen en staan om je even terug te trekken met een goed boek, of als je je paracetamol even moet laten inwerken en je een enorme kater hebt.

‘JOH, BOEK EEN KAMER’
Naast de loft zijn er ook nog twee verdiepingen met privé kamers met privé badkamers voor als je romantisch wilt doen of wat meer gesteld bent op je privacy  of je kiest voor één van de privé kamers voor maximaal vier personen en een gedeelde badkamer( Let wel: Dus kost je wel meteen wat meer knaken maar it’s worth it.)

Zelf slaap ik in de privé kamer die gestyled is door ‘Kong Meis’. Het hostel heeft om me te verwelkomen wat lekkere snacks klaargelegd en een klein flesje wijn. Ik nestel mezelf op bed, schenk een wijntje in en, zo cliché als ik ben, zet netflix aan opzoek naar de film ‘Hostel’. Ze hebben hier gewoon netflix! Halleluja. (De film is overigens niet aan te raden als je alleen op een hostel kamer ligt).
Pluspunt: Alle douches zijn stort douches. Dus geen koude pisstraaltjes wat je meestal gewend bent van hostels.

LOUNGEN IN DE HUISKAMER
King Kong hostel heeft vier verschillende area’s waar je ieder moment van de dag binnen kan komen lopen voor een bak verse koffie, homemade limonade, een gezonde snack of een heerlijk taartje.


De hele dag komen mensen, dagjes mensen, backpackers, opa’s en oma’s, groepjes vriendinnen, harde werkers en gezinnen hier langs om te zitten op de lounge banken en naar buiten kijkend door de grote ramen, naar de drukke levendige straat waar van alles gebeurd.
Via een trapje omhoog kom je bij grote tafels met kleurige kussens waar je goed kan werken. Er is snelle WIFI verbinding dus neem zeker je laptop mee.
Beneden bevind zich een open keuken met grote picknick tafels waar je gezellig kan ontbijten en nog een trapje naar beneden vind je de cinema lounge waar je, desnoods in pyjama’s , kan genieten van een goede film.
Kortom: Je kan je hier de hele dag vermaken.

WAAN JEZELF EEN KEUKENPRINSES
Het is toch wel mijn natte droom om ooit een groot kookeiland te hebben, een moderne keuken met mooi modern apparatuur. Weet je wat? Precies dat hebben ze heir bij King Kong. En nee, het is niet alleen om naar te kijken maar je wordt juist toegejuicht om hier zelf gebruik van te maken en lekkere maaltijdjes te bereiden. Je haalt je ingrediënten bij de Spar die 10 meter verderop gevestigd is en tadaa! Ook nog eens goed voor de portemonnee. Dat noem ik pas luxe.

Meer van de goodiebags en take a- way? Dan moet je zeker een ontbijtje bij bestellen. Voor nog geen € 5,= staat de volgende ochtend namelijk een papieren tas voor je klaar, met een croissant, flesje jus d’orange, bekertje Yoghurt (to-go) en een appel. In de keuken en eethoek beneden vind je dan ook nog eens muesli, jam en gratis koffie. Je kan daar aan de tafel lekker je ontbijtje oppeuzelen, of neem deze mee to-go als je je bijvoorbeeld hebt verslapen en je moet rennen voor de trein richting schiphol.

Ik bestel mijn laatste cappuccino omdat ze hier zo lekker zijn, knal mijn foto’s op mijn laptop en dan is het alweer tijd om te gaan. Één om te onthouden dit. Al is het alleen voor een bakkie pleur.

Prijs: stapelbed vanaf 16.50 euro per nacht, en tweepersoonskamers vanaf 89 euro .
 
 King Kong Hostel
Witte de Withstraat 74
3012 BS ROTTERDAM
T: +31 (0)10-818 8778
W: Kingkonghostel.com

Leave a Reply