gezond patatje met appelmoes en kip.

pompoenfrietjes-770x295

Zoals je misschien wel hebt gelezen bij ‘ontbijten met taart en muffin is gezond’, is avond eten met patat, kip en appelmoes ook gezond! Nouja,

vette frieten waar het vet vanaf druipt en een broodje kroket bij de snackbar (wat op z’n tijd best lekker is) zal nooit gezond zijn natuurlijk, maar er is wel een gezonde tussenweg.

Ik had van de week weer eens trek in een ouderwets portie friet met appelmoes, maar in plaats van naar de snackbar te gaan, ging ik richting groenteboer om mijzelf uit te dagen een gezonde ‘ ongezonde’ maaltijd te maken.
Ik maakte patat van cassave, zoete aardappel en pompoen, maakte mijn eigen appelmoes en bakte een kippetje in gezonde vetten.

Ingredienten:
2 kippenbouten
3 zoete aardappelen (bataat) (en/of pompoen/cassave)

500 gram goudrenetten (2 a 3 appels)
50 ml appelsap
1 eetlepel honing
Halve citroen
4 tenen knoflook
3 takjes rozemarijn
1 theelepel chilivlokken
Extra vierge olijfolie
2 eetlepels maizena
Peper & zout

Begin met het klaarmaken van de frites. Snij de aardappels doormidden en snij daarna reepjes van ongeveer 1 cm. Leg ze in een kom met koud water en laat minstens 1 uur staan. Maak in de tussentijd de appelmoes klaar. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in kleine partjes en doe ze in een pan. Voeg de appelsap toe en zet de pan op laag vuur. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten heel zachtjes pruttelen. De appelstukjes moeten bijna tot moes gekookt zijn. Roer wel regelmatig even door. Maak de appelen met een pureestamper tot een moes. Voeg de honing toe en laat het afkoelen tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Leg de kippenbouten in een grote ovenschaal. Snij de citroen in schijfjes en leg deze samen met de knoflook in de ovenschaal. Verdeel de rozemarijn over de ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Breng de kip verder op smaak met de chilivlokken en peper & zout. Zet de kip zeker 40 – 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal ondertussen de zoete aardappel uit het water en dep ze droog. Pak een grote kom en doe hier de maizena in. Schud de aardappels in de kom goed door elkaar, zodat er overal een beetje maïzena zit. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verspreid de frites over de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, maar gebruik niet te veel. Breng ze verder op smaak met peper en zout. Zet de bakplaat bij de kip in de oven en bak de frites ongeveer 30 minuten. Serveer de kip, frites en appelmoes in mooie schalen.

Enjoy!

Leave a Reply