Guilty pleasure recept: Healthy chocolat brownie.

00372253

Alleen al bij het typen van de titel ‘ chocolat brownie’ ga ik alweer bijna schuimbekken. Vorige week kwamen de ouders van mijn vriend eten en onder het mom ‘ liefde gaat door de maag’  bedacht ik dat ik een avondje de ‘ideale’ schoondochter ging spelen.  Ik ging gewapend met mijn schort een 3 gangen menu  klaarmaken met vooraf een verse soep (weliswaar met mij nieuwe liefde de soepmaker, maar daar later meer over) als hoofd een bulgur gerecht en toe een mega chocolade brownie taart.  Zo zag het er ongeveer uit toen we aan tafel gingen ik een foto maakte mijn telefoon
IMG_20141001_115343
Mijn doel was bereikt’ ik zag ze gelukkig kijken en met stukken brownie tussen de tanden, stamelde ze iets in de trant van ‘ jeeeezussss kolere wat lekker’. Toen ik vertelde dat er precies nul suiker aan te pas was gekomen of andere dikmakers, wist ik het zeker: ze zullen nu vast denken dat zoonlief maar met een goede aanwinst is thuis gekomen.

Mocht het zo zijn dat je binnenkort bijvoorbeeld voor het eerst bij je schoonouders op visite gaat, je een verjaardag hebt of je hebt gewoon zin in chocolade, dan is dit zeker een aanrader.

Hoe:
Zelf deed ik het in een middel grote ovenschaal, maar daar kwam de brownie niet heel erg mooi uit. Mocht je kleine taart vormpjes hebben, raad ik dat aan.

Benodigdheden:
250 gram ontpitte dadels
200 ml kokosolie
2 eieren
75 gram amandelmeel
75 gram (rauwe) cacaopoeder
2 tl bakpoeder
snuf zeezout
100 gram geraspte courgette
75 gram walnoten
2-3 el geraspte kokos
50 gram (rauwe) chocoladereep, zonder suiker (optioneel)

Zet de dadels in de week (met water) voor ongeveer 15 minuten maar langer mag ook (dit zodat ze wat makkelijker klein te snijden zijn). Verwarm de oven alvast voor op ±180 graden en ga aan de slag met het raspen van de courgette. Bekleed alvast een ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Op deze manier is al het voorbereidende werk klaar en dan kunnen de brownies gelijk gemaakt worden.

Meng de dadels, kokosolie en eieren in een blender of keukenmachine. Voeg daar vervolgens de amandelmeel, cacao, snuf zeezout en bakpoeder aan toe en zet de blender/keukenmachine nogmaals aan tot het goed vermengd is. Roer ten slotte de courgette en walnoten erdoor (of pulseer een paar keer met de keukenmachine, MAAR: hak de walnoten overigens niet te fijn!). Oftewel je gooit gewoon alle ingredienten bij elkaar: piece of cake.

Stort het mengsel in het bakblik en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Laat de brownies voor ± 10 min afkoelen in de oven en haal ze er daarna uit. Haal de brownies uit het bakblik en laat op een rooster wat afkoelen. Vervolgens kan je verder met de afwerking: smeer de brownie vol met gesmolten chocolade en bestrooi de randen (of de hele brownie) met wat geraspte kokos.

Tip: Goji bessen zijn er ook lekker doorheen of op de brownie voor een zoete bite of neem amandelen in plaats van walnoten.

Eetsmakelijk!

1 Comment on Guilty pleasure recept: Healthy chocolat brownie.

  1. pastapieandpirouettes
    1 oktober 2014 at 21:09 (6 jaar ago)

    Hoe lekker kan gezond zijn? Al zou ik bij mij thuis dan niet moeten uitleggen wat er in zit, anders eten ze het niet.

    Beantwoorden

Leave a Reply