Do it yourself detox// Oil Pulling

oilpulling_5

Als het aankomt op natuurlijke producten die je zelf kan maken, die goed voor je huid of gezondheid zouden zijn, wil ik het op een verveelde zondag altijd wel eens uitproberen.
Zo had ik ooit een masker gemaakt van groente en kruiden die ik op mijn gezicht smeerde die stonk naar riool, en 3 dagen later haalde ik nog bruine prut uit mijn neus en waande ik mij een week lang in rioollucht. Geen succes.
Een tijd geleden las ik een artikel over de nieuwe hype ‘ oil pulling’ en ik bedacht dat dit nooit slechter kon uitpakken dan mijn riool masker en probeerde het uit.

Wat is Oil pulling eigenlijk?
Oil pulling is een goedkope, effectieve en simpele manier om je lichaam te ontdoen van gifstoffen.
Je neemt een eetlepel met koud geperste (kokos) olie erop, doet dit in je mond en spoelt hiermee 15 tot 20 minuten ( ok, het is dus wel makkelijk maar 20 minuten spoelen..combineer dit met het lezen van een boek of het smeren van je boterhammen)
De beste manier is de olie langzaam door je tanden en kiezen te zuigen en te duwen en af en toe wat kauw bewegingen te maken, er wordt afgeraden te gorgelen.
Waarom dit goed is voor het ontgiften?
Door met de olie je mond te spoelen activeer je de stofwisseling. De activering van de stofwisseling zorgt ervoor dat de gifstoffen door de slijmvliezen in je mond in je speeksel terecht komen. Als je de olie uitspuugt na 20 minuten, is de olie als het goed is helemaal wit en zit vol met bacteriën.

Wat beloofd oil pulling:
wittere tanden, sterkere tanden, betere adem, beter kunnen slapen, minder hoofdpijn ( of dat nou van een kater of migraine is), een betere huid ( denk aan: duidelijke verbetering bij acne, psoriasis en eczeem)

Mijn ervaring:
Op dag 1 werd ik wakker met een kater van de nacht ervoor toen ik een bar vond met op de kaart meer dan 100 verschillende soorten gin&tonic’s en mijn hart een sprongetje maakte. Dit was het juiste moment om te beginnen met oil pulling omdat het blijkbaar ook goed is voor de kater.
Ik pakte een eetlepel, en neigde om toch een theelepeltje te gaan want die eetlepel zag er zo groot uit. Ik pak de kokosolie en leg het op mijn lepel en doe het in mijn mond. Gadver, ik spuug het uit en ik bedenk me dat ik die bonk harde kokosolie beter eerst even kan opwarmen zodat ik het ook echt daadwerkelijk door mijn tanden kan laten glijden.

Ok, daar ga ik dan, 20 minuten lang gorgelen en om me iets minder te gaan vervelen besluit ik om tegelijkertijd maar een boek te lezen wat ik na 1 bladzijde wel weer gezien heb. Ik ga achter de computer zitten en lees alles over oil pulling nog eens goed door. Ik lees hoeveel bacteriën er nu in mijn mond zitten, en dat maakt mij kateriger dan dat ik al was.
Ik ben blij met de keus van kokosnoot olie in mijn mond omdat die smaak nog best oke is. Ik lees dat je ook voor sesamolie of zonnebloem olie kan gaan. Dat lijkt me dus heel erg goor.
Na 15 minuten hield ik het voor gezien en spuugde het uit. Ja, het was wit en daar was ik best een beetje trots op. Mijn hoofdpijn had ik nog, maar was er niet erger op geworden.

Dag 2 was aanzienlijk hetzelfde als de eerste dag, en dag 3 hield ik het 10 minuten vol en dag 4 hield ik het nog 5 minuten vol. Het idee dat er allemaal bacterien door mijn tanden gleden in een witte substantie die steeds groter leek te worden, maakte me misselijk. Ok, ik was gefaald maar mijn tanden leken er wel witter op geworden. Ja, of het zat tussen mijn oren. Mijn huid straalde ook maar dat komt misschien wel omdat ik sinds deze week ook weer gezonder eet en meer water drink.

De mening van de dokter:
Ondanks dat ik behoorlijk gefaald ben, wilde ik weten wat de dokter erover te zeggen had en een professionele mening horen.

Hij vertelde dat oil pulling inderdaad goed gebruikt kan worden als vervanging van het bekende mondspoelen. Kokosnootolie is bewezen dat het gezond is, en bij oil pulling maak vitamine  A,D,K eb E aan met sterke antioxidanten en werkt als een anti-bacterieel middel en A is goed voor het immuunsysteem.

De dokter verteld er wel bij dat een allergische reactie niet uitgesloten is bij kokosnoot olie en mocht je het ook willen proberen, smeer dan eerst wat olie op je elleboog voordat je er mee gaat spoelen.

Conclusie:
We kunnen nog steeds niet echt meten of er daadwerkelijk zichtbare veranderingen zijn maar zitten er absoluut wel voordelen aan en weten we dat het absoluut geen kwaad kan.

Of ik het nog een keer zal doen? uhhm..Nee. Ik drink wel genoeg water, poets mijn tanden en eet gezond.

1 Comment on Do it yourself detox// Oil Pulling

  1. wilmke
    5 november 2014 at 20:03 (5 jaar ago)

    Hmm, met kokosnootolie wil ik het nog wel proberen. Maar eens een gokje wagen. Ik smeer altijd kokosboter op mijn brood. Dat vind ik sowieso lekker

    Beantwoorden

Leave a Reply