TRAVEL: CENTRAAL THAILAND

AANKOMST BANGKOK

Enigszins stijf van de reis, ontvouw ik mijn benen uit mijn nek. Mijn zweet tekent een snor boven mijn mond en de uitlaatgassen van alle taxi’s, bussen en alles ertussen in prikken naast een gat in de ozonlaag, ook in mijn ogen. Yes! made it! Hello Bangkok met je hoge gebouwen, drukke straten en ondefinieerbare eet kraampjes op elke hoek van de straat.

DSC02936
Vervoer
Vanaf het vliegveld is het het makkelijkst aan de achterkant vanaf de taxi standplaats een taxi te nemen. Dat weet ik nog van 6 jaar geleden, toen ik hier voor de eerste keer kwam. Let wel op dat je een taxi neemt met een taxi-meter of spreek van te voren een prijs af, want geloof me anders wordt je meteen genaaid. Ik kan het weten.

Ik stap de taxi in en vraag me af wat alle icoontjes op het raam betekenen. Iets met dat je je vos niet mag meenemen in de auto, kastanjes ook uit den boze zijn (of een behaarde poes? ) en dat muziek uit je achterste is toegestaan. Oh Bangkok i love you! Ik snap jullie logica vaak niet maar daarom juist zo leuk.DSC02934.JPG

Taxi’s zijn vaak toch wat duurder dan andere opties die je natuurlijk uitgeprobeerd moet hebben als je hier dan toch bent: De tuktuk. Het is te vergelijken met een fietstaxi in Nederland maar is de fiets een scootertje op 3 wielen. Heerlijk met je haren in de wind, de uitlaatgassen die je tegemoet komen maar bovenal een optimale belevenis.

Een echte thrillseeker of ben je gewoon ongeduldig bij files? stap die taxi uit en gooi jezelf achter op een taxi scooter. Je raast door het verkeer, doet wat schietgebedjes achterop de scooter aangezien deze belachelijk hard gaan, geeft je uiteindelijk over en denkt yolo.


Slapen
De eerste nacht bij aankomst vind ik het altijd fijn om een goede nachtrust te hebben in een goed bed, een warm bad in een kakkerlak vrije kamer. Ik sliep in Le Meridien Hotel wat een absolute aanrader is, als je de eerste nacht nog even van  luxe wilt genieten voordat je de jungle, of who knows where intrekt. ( In mijn geval een tent op een yoga mat tussen de slangen in de wildernis). Je moet helaas wel wat dieper in de buidel tasten. Voor een kamer met een rond bed waarvan ik dacht dat die alleen in mijn wildste fantasie voorkwamen, betaal je al snel zo’n 250 euro per nacht. MAAR dan heb je ook wat.

Liever genieten in backpack style? Ja, tuurlijk heb je genoeg hostels op de befaamde straat Khao San Road. Een aanrader als je slapen overrated vind en echt alleen maar wilt partyen. Ik sliep zelf in Shanti Lodge. Hier sliep ik 6 jaar geleden voor het eerst en ik moest hier gewoon terug komen. Weg uit alle drukte, een lokale markt voor de deur, gastvrij en een oase aan rust maar binnen 5 minuten zit je weer midden in de drukke stad. De prijzen variëren tussen de 2,00 (Dorm) en 40,00 euro (Wedding suite incl. champagne en boottocht door de minder bedeelde wijken van Bangkok).

5333377382_0c80325365_z
To do
Als je dan toch in Bangkok bent, mag je Koah San road natuurlijk niet missen. De befaamde backpack straat waar het allemaal gebeurd. Buckets met drank, muziek op straat, bedelende kinderen op straat, heel veel backpackers en eetstandjes (Het lekkerste en goedkoopste eten is dan ook van de standjes aan de kant van de weg) , clubs en niet te vergeten my favourite: De skybar. Als je de drukke straat inloopt, moet je via een winkel naar binnen, de trap op en daar wordt je vanzelf verwezen naar de sky bar. Hier is de sfeer laidback en gezellig, is er elke dag live muziek en staan de biertjes koud.
Iets luxer? Mocht je nette kleding en je hakken mee hebben (of dichte schoenen) kies dan voor de Sirocco skybar. Ok, ik ben erachter dat de taxi chauffeur dit niet begrijpt, maar deze bar ook wel bekend staat als de Moonbar. Drink hier een cocktail met een adembenemend uitzicht (vooral ‘s avonds) en mocht je echt knaken hebben, kan je hier altijd nog blijven overnachten.
Ohja, niet aan te raden met je brakke kop maar sowieso de moeite waard: Floating market. De creatieve handelsgeest van de bevolking is hier terug te zien op deze drijvende markt.bangkok-floating-market-interest-place-to-visit

NAKOHN PATHOM

Dit stadje stond eigenlijk niet op het lijstje. Eigenlijk bij heel veel mensen niet die door Thailand trekken. Ik kwam hier door toeval terecht ( treinen die niet reden en iets met het openbaar vervoer wat anders liep dan gepland).
DSC03029
Van een drukke stad met veel buitenlandse backpackers, arriveer je hier in een stadje waar geen backpackers te bekennen zijn en de prijzen zijn de helft van wat het in Bangkok was. Waarom Nakohn Pathom de moeite waard is?
In Nakhon Pathom staat de grootste pagode Wat Phra Pathom Chedi  van Thailand. De Chedi steekt boven de stad uit is daardoor van de hoofdweg te zien. De Chedi is 127 meter hoog. Het markeert de plek waar men aanneemt dat het boeddhisme voor het eerst onderwezen werd in Thailand. De Chedi is bekleed met bruine tegels en lijkt op een schoolbel en is te zien vanaf het treinstation waar ik arriveer. Om de Chedi heen staan overal kraampjes.DSC03025

Mocht je onderweg zijn naar Ayyuthaya, maak dan even een stop hier om het kleine, vergeten plaatsje te aanschouwen. Gewoon voor een dagje of een paar uur.

AYYUTHAYA
Na een helse busrit van zo’n 8 uur, ik de chauffeur bijna een vuist op z’n oog heb gegeven, en 100 schietgebedjes verder komen we aan in Ayyuthaya.ayutthaya-historical-park-3Alleen al om het feit dat Ayutthaya op de UNESCO wereld erfgoedlijst staat zegt genoeg over de mooie dingen die in deze stad te zien zijn. Er zijn enorm veel soorten tempels. Maar je er zijn ook diverse festivals, fietstochten, musea en bezienswaardigheden rondom Ayutthaya te zien zoals een Portugees dorpje. Dat komt omdat de Portugezen de eerste westerlingen waren die Ayutthaya bezochten.In  Wat Chai Watthanaram vind je oude indrukwekkende ruines en de mooiste boeddhitische tempel. Het doet me heel erg denken aan de bekende ruines in Anchor Wat in Cambodja. Houd er wel rekening mee dat je kleingeld op zak hebt. Je betaald op elke plek waar je naar binnen wilt.
Eenmaal in de stemming kan het historische park van Ayyuthaya natuurlijk niet achterblijven. Een prachtig park waar je de mooiste bewaarde tempels vind, boeddha’s met allen een inspirerend, eigen verhaal.

Slaaptip: Prom Tong Mansion. Huur een fiets en ontdek alle mooie plekjes, slaap in schone kamers, vriendelijk en behulpzaam personeel en alles ligt centraal. Je betaald hier ongeveer zo’n 21,00 euro per nacht.

DSC02974
KANCHANABURI/ ERAWAN WATERFALLS
Ik droom al jaren van het idee om mijn haren uit te spoelen onder een waterval. Mij als een zeemeermin te wanen op een rots midden in het water en dit was mijn kans.
We komen aan in de stort regen en even baal ik dat ik mijn kaplaarzen thuis heb laten liggen. Het water staat tot aan mijn enkels als we aankomen in het nationaal park Erawan. Ik verdwaal, loop drie rondjes en snap er geen kloot van waar ik me moet melden. Na het eindelijk gevonden te hebben vraag ik een Thais mevrouwtje of er ook slaapmogelijkheden zijn. Ik wil namelijk graag slapen in de jungle zodat ik morgen extra vroeg naar de watervallen kan. (tip: Mocht je naar de watervallen gaan, blijf dan ook slapen en ga zo vroeg mogelijk in de ochtend. Vanaf een uurtje of 11 komen en bussen volgeladen met vooral poolse toeristen waar je niet happy van wordt).
Ik krijg een matje en een lampje en wordt aan mijn lot overgelaten ergens in de jungle. Er komt een hond op me af en even denk ik dat hij me de weg gaat wijzen. Ik bedenk me dat ik teveel films heb gekeken en ga niet op de hond in. De hond houd aan, en aangezien ik toch niet verder kan verdwalen dan dat ik al ben, loop ik met de hond mee. En ja hoor! ik vind zowaar het kampeer gebied waar ik wordt vergezeld door slangen en een schorpioen. De volgende dag heel vroeg, trek ik mijn stappers aan, bikini aan en kleding en begin ik vol goede moed en behoorlijk stijf van de yoga mat mijn dag. De watervallen liggen op een soort berg die 7 verschillende niveau’s kent met elk verschillende watervallen.
Er wordt mij afgeraden om te zwemmen vanwege de zware regenval. Je kunt begrijpen dat ik hier lak aan had en het maar op de koop toeneem dat het water niet meer blauw is maar bruin door de modder.
Het is hier mooi en vredig. Ik baan me een weg door het stromende water, naar de rots voor de waterval. De foto’s leken achteraf meer op een verzopen zeekoe dan een charmante zeemeermin op een rots maar dat terzijde.1476342_10151871141773492_1736731476_nDSC03021

2 Comments on TRAVEL: CENTRAAL THAILAND

 1. hehwhat
  21 november 2014 at 17:14 (8 jaar ago)

  Oh bangkok… de eerste keer met de taxi in je eentje is toch wel een aparte ervaring :’) Volgende keer ga ik met de trein (nóg goedkoper dan taxi) en wat prettiger vind ik zelf. Bangkok stinkt. (Maar toch o zo geweldig!)

  Beantwoorden
  • irisvseben
   22 november 2014 at 11:16 (8 jaar ago)

   Haha, ja ik vind het ook altijd weer een bijzondere ervaring;) Vaak ijskoud in de taxi’s ook. Trein is inderdaad veel goedkoper en aan te raden als je wat meer tijd hebt om rond te reizen.
   En ja, Bangkok zou Bangkok niet zijn zonder stank;)

   Beantwoorden

Leave a Reply