TRAVEl ON A BUDGET: HAMBURG ST.PAULI

Van plan binnenkort naar Hamburg te gaan? nee? misschien na het lezen van dit artikel wel.


Een hele goede vriendin van mij woont in Hamburg, die ik zo nu en dan probeer op te zoeken. Aangezien ik geen hele dikke portemonnee heb  en daarnaast het vaak maar korte bezoekjes zijn,  verkies ik altijd goedkope en makkelijke alternatieven wat betreft vervoer en slaapplaats. Zo rijd je met BLABLACAR al voor 10,00 euro naar Hamburg en slaap ik in mijn geval natuurlijk bij mijn vriendin maar kan je hier ook altijd nog couchsurfen, via airbnb een kamer, studio of huis huren of een hostel boeken. Geen geld hebben is dus bijna geen excuus meer.

In drie dagen tijd is het vaak moeilijk om zo veel mogelijk te zien, te doen en echt de cultuur te proeven van een stad. Maak het jezelf niet te moeilijk en wees realistisch: De hele stad ga je niet ontdekken in drie dagen (mocht dat wel je streven zijn dan wens ik je succes) maar de leukste typisch Hamburgse wijken, in dit geval St. Pauli, kan je prima op je dooie gemak doorheen slenteren en vind je in deze wijk de leukste en gekste plekjes wat typisch Hamburg is.stpauli1 (1)

ST. PAULI?
Ja, St. Pauli of Sankt Pauli is een levendige stadswijk van het district Hamburg-Mitte in Hamburg. Hoewel St. Pauli ook een  woongebied is, staat het vooral bekend om het deel van de wijk dat der Kiez wordt genoemd: een hoerenbuurt die tegenwoordig ook het middelpunt is van allerlei andere vormen van stedelijk vermaak. Middelpunt van der Kiez is de alom bekende Reeperbahn. Hier ga ik het tevens niet over hebben in dit ‘on a budget’ artikel, maar mocht je zin hebben na een avondje stappen nog naar de hoeren te gaan of een stripshow willen bijwonen zit je hier gebakken.
Dag en nacht leeft en bruist het in St. Pauli met een tal aan musea, parken, restaurants, barretjes, ateliers, streetart, marktjes en zelfs een urban stadstuin.
St. Pauli is tegenwoordig een ware broedplaats voor jonge creatievelingen die zich hier vestigen om te wonen en werken. St. Pauli is hip, jong en ondernemend.IMG_1447

WHERE GRAFFITI MEETS STREETART
Mocht je nog denken dat je alleen in Berlijn op elke hoek van de straat street art tegenkomt, dan heb je het mis. In St. Pauli stikt het van de graffiti. Het is heerlijk om hier rond te slenteren, te verdwalen en op ontdekkingstocht te gaan. Ik deed dit zelf ook en kwam van alles tegen.  Dit is overigens ook een tip bij gebrek aan een dikke portemonnee en een goed alternatief voor een museum;) Helemaal voor nop.

Park4
TO DO’S AND SEE’S ON A BUDGET

1) Met de boot naar strandpauli
Ja, echt waar je leest het goed, St. Pauli heeft haar eigen strand en dit is fantastisch. Goed, je kan begrijpen dat dit niet aan de zee is maar weliswaar aan de Elbe en je moet het doen met golfjes door de varende boten die om de haverklap langskomen. Mocht het zo zijn dat je echt geen geld hebt of je wilt gewoon romantisch doen, dan kan je op het lang uitgerekte strand op je bloemetjes kleedje neerstrijken en versnaperingen uit de supermarkt meenemen. Of je gaat nagels bijten. Wel wat euro’s uit te geven? achteraan het strand vind je de strandtentjes. Tip: Bestel een broodje gepekelde haring. Dit is echt het lekkerste broodje haring wat ik ooit gegeten heb.
Hoe: Via de haven zijn er verschillende opstapplaatsen voor de boot (Boot 62 Finkenwerder) (dit is gratis en een leuke vaart over de Elbe) of de S-Bahn richting Wedel of Pinneberg en uitstappen bij station Landungsbrücken.
Adres:St.Pauli Hafenstraße 89
flohschanze-flohmarkt
2)Flohmarkt Flohschanze‏ is een vlooienmarkt waar je je uren kan vermaken tussen alle zelfgemaakte en 2e hands snuisterijen, meubels en kleding van antiek tot vintage, van troep tot waardevol. Zo heb je in Nederland dat je tegenwoordig voor alles waar de woorden ‘hip’en ‘vintage’ in voorkomen super prijzig zijn, zo betaal je hier voor alles een prikkie.
Hoe/ waar: Neuer Kamp 30, tegenover metrohalte feldstrasse ubahn‏.IMG_1418

3)Marktstrasse is een levendige straat met veel koffietentjes, boetiekjes, vintage shops, kunstgalleries en een stadstuintje. Als je er dan toch bent, maak een praatje en drink koffie met Max bij Kunst haltestelle ( Weetjewel, mijn vriendin). Je vind hier de leukste en creatiefste design, illustraties en kunst voor je interieur, geschenken, cadeaus en meer. Je kan het zo gek niet bedenken.IMG_1400

Ik zette mijn favoriete winkels in deze straat voor je op een rij.943533_10151563049663492_1297872784_n

3.1) Hot Dogs. Hier vind je jaren 60 kleding omtrent sport. Denk dus aan de oude Adidas broekjes en trainingspakken, bowling schoenen en gerecyclede tassen van oud gym materiaal.
3.2) Senator Watrin vind ik persoonlijk de meest fantastische winkel ooit. Het ligt wat verscholen en je moet er met een trappetje naar beneden maar holymoly. Mocht je je afvragen hoe een winkel van een echte verzamelaar eruit ziet dan ziet van oude schoolspullen (skeletten, ondefineerdbare beesten op sterk water tot aan landkaarten) van oude stempels tot aan poppen en munten. Het heeft iets spannends aangezien alles zo volgepropt staat en de skeletten en enge baby poppen zelfs aan het plafond hangen.
3.3)U2 Schuhe is een vintage winkels die vooral, de naam zegt het al, schoenen verkoopt maar ook riemen, en dergelijke accessoires.IMG_5001

DRINKS ON A BUDGET

Gelukkig is St. Pauli sowieso niet zo duur en is alles relatief goedkoper dan hier in ons kikkerlandje.
In Hamburg heb je op elke hoek van de straat nachtshops. In Nederland kennen we die alleen als ‘s avonds laat je sigaretten op zijn en je echt moet roken vanwege je tentamenstress. In Hamburg zijn de nightshops een waar meetingpoint voor jongeren. Je koopt binnen een biertje ( of iets anders natuurlijk) voor ongeveer een euro, en gaat dan gezellig buiten op het stoepje of bankje zitten bij de rest. De nightshops zijn hier een goedkoop alternatief voor de barretjes en  soms zelfs gezelliger. Voel je er weinig voor om een beetje sociaal te gaan doen voor een nightshop? BVO’tjes zijn hier toegestaan. HULDE!

IMG_1466Voor de beste koffie in town ga je naar ROLO cafe-bar. Ja maar echt, deze koffie is  heerlijk en je kan hier ook ontbijten en lunchen.
Adres: Thadenstraße 6, 22767 Hamburg


Last van je voeten van al het lopen en toe aan een borrel? Of liever wegzakken met een goed boek en een kop thee? Zoe sofabar is je antwoord.

 


FOOD ON A BUDGET
Echt geen geld te makken? Zoals eerder genoemd is er dus een stadstuin (marktstrasse). Dit is een openbaar tuintje waar ze groenten en kruiden verplanten en is voor iedereen toegankelijk. Verveel je je? Er staat ook een boekenkast buiten waar je een boek kan lenen en plaats kan nemen op een bankje. Jij bent alleen vaak wel in het gezelschap van Hamburgers die ook nooit wat te makken hebben en ook geen stufi meer krijgen.

Als je dan toch in Hamburg bent en gek op woordgrappen delen op social media dan is een een foto met een  #hamburger natuurlijk wel op z’n plaats. Ook de best burgers in town vind je in St. Pauli, genaamd: The Burger lab.
Vegan maar wel gek op woordgrappen? Niet getreurd: Bij Befried eet je (h)eerlijke vegan burgers. shoarma en zelfs curryworst op een fijne plek.

VERVOER ON A BUDGET
Met een beetje geluk vind je al treintickets naar Hamburg rond de 40 euro (enkeltje en hangt af van vertrekpunt) maar het beste, avontuurlijkste en de goedkoopste optie is  blablacar.

SLEEPOVER ON A BUDGET
Mocht je vrienden hebben in Hamburg is de keus natuurlijk snel gemaakt maar mocht je die niet hebben wordt het misschien tijd. Slaap bij een local op de bank onder het mom ‘couchsurfing‘. Dit is vaak gratis of voor een paar knaken. Ga je met een groep? Probeer dan eens AirBNB eens uit.

typografi-markstrasse-hamburg-tysklandIMG_1453IMG_1480
IMG_6967

Leave a Reply