5 beste landen voor foodies

130111056

Reizen is ontdekken, proberen, beleven en vaak je grenzen verleggen. Bij het ontdekken van nieuwe culturen hoort natuurlijk ook het ontdekken van nieuwe kruiden, gerechten en combinaties daarvan.
Veel kopen we tegenwoordig op eigen bodem in de supermarkt of bij de toko. Toch ontdek ik altijd weer op reis nieuwe specerijen, groente en fruit.
Ben jij iemand die speciaal op reis naar een land gaat voor het eten? of vind jij de soort keuken in een land belangrijk? Ik zette de landen met de meest uitgesproken, lekkere keukens voor je op een rij.

#1 Italië

Ja duh, iedereen die wel eens in Italie is geweest (of de film Eat pray love heeft gezien) weet dat je hier heerlijk kunt eten, en dat eten in Italie heilig is. Dan kan de pizzaria op de hoek thuis misschien lekker zijn, dan heb je de echte pizza’s in Italie nog niet geproefd, vers uit de oven met een dunne korst. Nou moet ik wel zeggen dat ik mezelf altijd opvreet bij het idee dat ik zelf een paar kilo’s aankom na een tripje Italie, en alle italianen slank zijn. Dat zal ik nooit begrijpen.
Die paar kilo’s heb je er uiteindelijk toch wel voor over als je een bord met canneloni, ossobuco of romige risotto voorgeschoteld krijgt. En als toetje natuurlijk ‘s werelds beste dessert op aarde: Tiramisu.

16050_166177783491_3303727_n
#2 Thailand
Dit is toch wel 1 van mijn favorieten. Ik kwam hier 5 jaar geleden voor het eerst met de intentie dat ik veel zou afvallen door alle gerechten met verse groente. Niks was minder waar. Alles was zo lekker en goedkoop dat ik er een hobby van maakte de hele kaart af te werken. Op markten en op straat vind je overal heerlijke kraampjes met wereldse curry’s tot gebakken noedels en gestoomde kip of varkensvlees en allerlei exotische sauzen van heel erg spicy tot zoet. Mijn absolute favoriet is Pad thai. Heerlijk! Dit is het land voor lekkere kleine hapjes voor een spotprijs. Ohja en je hoeft nooit lang te wachten op je eten.

chk_shopping_794x386
#3 India
Het land van de curries en roti’s. Ondanks dat ik over het eten niet altijd te spreken ben en het verschilt waar je bent, staat het toch op nummer drie. De heerlijke curries, gemarineerde groenten, de vele soorten kleurrijke groente en  lekkere visgerechten zorgen daarvoor. Als dessert, kun je kiezen voor een van zoete yoghurt of pachinta mari, een zoete snack gemaakt van meel en suiker dat oorspronkelijk uit Nepal komt.

#4 Turkije
De traditionele Centraal-Aziatische Turkse keuken heeft ook veel blijvende invloed gehad op de keukens van Europa en het Midden-Oosten en daarom vond ik hem nummer 4 waardig.. Yoghurt is het belangrijkste onderdeel van Griekse Tzatziki en Turkse Cacik, een typische Turkse nomadendrank.

De gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt, specerijen en sauzen. Ik vind Turks eten altijd gepaard gaan met gezelligheid en kleine hapjes.  Denk aan Baklava, Pide, Borek, Pilav, turkse mezes en het immens populaire bulgur.

#5 Japan
De Japanners zijn best gevoelig voor de vergankelijkheid van schoonheid. Dit is ook de reden dat men gevoelig is voor de seizoenswisselingen en een bijzondere band heeft met de natuur. Dat zie je ook terug in de Japanse keuken.
Te beginnen met sushi. Kleine rollen van kleverige rijst omhuld met zeewier verbergen een aantal krachtige combinaties van smaken: zalm met roomkaas en komkommer, gerookte schelvis met wasabi pasta en nog zo veel meer. De miso soepen zijn gezond en niet te vergeten erg lekker. Maar dat is niet alles, probeer ook de noodle gerechten  met een verscheidenheid aan groenten en vlees. Gegrilde vis is ook bijzonder lekker met vaak een licht zoete saus. Wil je eens wat anders proberen? waag je eens aan Fugu. Dit is de bekende kogelvis of blowfish. Ik sla dat laatste even over.

Ben jij het eens met dit lijstje of ontbreekt er wat?

Leave a Reply