MAASTRICHT: HET LANDHUIS

 

Ergens, net iets buiten de stad en vlakbij het centraal station van Maastricht, verscholen tussen de bomen vind je het onontdekte pareltje van Maastricht: Het landhuis. De zoete geur van compost en houtsnippers op de grond waar de damp vanaf komt en de kippen vrolijk lopen,verwelkomen je. Aan de rechterkant zie je een enorm kraakpand begroeid met verschillende bloemen en planten en aan de rechterkant een ‘kleine huis op de prairie’ achtig huis en boomhutjes met een volks tuintje en een keukentje.

Het Landbouwbelang wat hier gehuisvest is, is een woongemeenschap van gastvrije kunstenaars, muzikanten, ontwerpers, cultuurmakers, programmeurs en meer creatieven die het hier 24/7 vrijwillig draaiende houden. Afgelopen jaren heeft het zich bewezen als dé autonome vrijplaats van Maastricht met een volkskeuken, weggeef winkel,  en concertzaal waar veel vrije, creatieve en jonge en reislustige mensen op af komen. Er is een evenementen hal bij van 60 x 20 meter, die dient als multi-functionele ruimte.
Deze ‘huiskamer’ heeft de visie dat op de manier hoe we nu bezig zijn in deze maatschappij we niet verder komen, maar door samen te werken, te geven en te nemen het mogelijk is om veel meer te realiseren. Zo kan je vrijdag gratis aanschuiven tijdens een 3 gangen menu bij de foodbank en geef je een kleine donatie,  je gaat zitten bij het kampvuur of binnen in de huiskamer. Wat te drinken bij je eten? voor biologische limonades en bier betaal je maar 1,50.
hoofd Al het eten is volledig veganistisch en het is eten wat de pot schaft. Ik had een spinazie curry met mais en een hartige pannenkoek.

IMG_1336Ik sprak deze meneer die je hier boven op de foto ziet. Hij is Imker binnen deze gemeenschap, en op het dak van het kraakpand staan huisjes waar bijen de honing maken die ze vervolgens voor 6 euro per stuk verkopen. En geloof me, dat wil je. Deze honing is in de verste verte te vergelijken met de honing die we in de winkels kopen. Nee, dit is echte honing. Naast echte honing kan je hier ook vers brood kopen.
IMG_1335Sinds dit weekend weet ik dus alles over bijen aangezien deze beste man zoveel wist van bijen en daar zo enthousiast over is, dat die dit graag met mij deelde. Als je denkt dat Nederland veel regels heeft, joh dan heb je die bijen nog niet leren kennen. Iedereen heeft zo zijn eigen taken binnen de bijen wereld.
IMG_1331Er zijn plannen om volgend jaar op dit dak een grote stadstuin te creeren. Het leuke is, is dat de gemeente hier ook helemaal achter staat. Sterker nog, ze komen hier zelfs graag vergaderen.
Na op het dak van dit immense gebouw te zijn geweest en mij te begeven tussen duizenden werkende bijen was het tijd om weer naar beneden te gaan door het trappenhuis, de donkere gangen en de ateliers. Het is zo donker overal dat ik die dode muis mistte waar ik in ging staan in het trappenhuis, maar goed dat neem ik maar voor lief.
Ik kom weer buiten en de zon begroet me. Mensen zijn hier buiten aan het werk om van de warme compost hoop een verwarming van te maken voor in de boomhut (zelf noemen ze het geen werk maar pure ontspanning).
IMG_1345Zelf je creatieve ei kwijt willen? Dat kan ook. Elke dinsdag kan je hier veganistisch koken, geven ze minfullnes en yoga lessen en zijn er alle benodigdheden om te tekenen en schilderen.
IMG_1347

Bezoekadres:
Maasmolendijk 24
6211 JW Maastricht

e-mail: info@hetlandhuis.org
facebook: https://www.facebook.com/hetlandhuismaastricht
IMG_1341

1 Comment on MAASTRICHT: HET LANDHUIS

Leave a Reply