Het idee van een leven in een camper roept vaak romantische beelden op van eindeloze avonturen, vrijheid en onafhankelijkheid. Maar is het echt zo vrij en romantisch als de socials ons doen geloven? Ik ging langs bij Rosa Bertram die inmiddels een stuk off-grid land heeft gekocht in Portugal en belde met Bibi Timmerman, die ik leerde kennen via Instagram en haar verhaal wilde horen hoe je als hoogopgeleide dertiger met een goede baan kiest om het resoluut anders te doen. Zonder plan en zonder eindbestemming.
Wat is vrijheid nou eigenlijk?
Het leven in een camper biedt een zekere mate van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt want je huis is altijd bij je en je bent niet gebonden aan één locatie. Voor Bibi en Rosa ontdek ik een andere belangrijke factor, misschien wel het belangrijkste: elke dag de aarde onder je voeten kunnen voelen en meer met de natuur leven. Dat is pas vrijheid. Deze vorm van vrijheid gingen ze in Nederland niet vinden. ‘Ik snap niet dat als je hoogopgeleid bent, er vanuit wordt gegaan dat het kantoorleven het dan echt helemaal voor je is. Doodongelukkig maakte het mij. Ik ambieer een leven als hippie, maar ik ben ook super commercieel, een corporate hippie ben ik. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.’ Zegt de goedlachse en zongebruinde Bibi vanuit haar oude Volkswagen T3-busje op de bijrijdersstoel. Naast haar zit Julian, die ze een paar maanden geleden heeft leren kennen toen ze in Nederland de deur dichttrok om zonder plan naar Portugal te rijden. ‘De controle loslaten en omarmen wat er op mijn pad komt, was mijn doel. In dit geval was het pad naar de liefde van mijn leven!’
Wildpoepen is niet romantisch, ik herhaal: niet romantisch
Tegelijkertijd brengt dit leven natuurlijk ook beperkingen met zich mee, maar die zien we niet online. Je hebt te maken met beperkte ruimte, het vinden van geschikte plekken om te parkeren en het onderhoud van je niet-altijd-zo betrouwbare vierwieler. Bovendien kunnen financiële beperkingen en het gebrek aan stabiliteit ook z’n tol eisen. Ik trek de conclusie dat het eigenlijk weinig scheelt met het leven in Amsterdam als je niet tien keer boven modaal verdient of bevoorrecht bent met een moeder met een gouden poes.
Rosa zegt hierover: in Amsterdam geef je veel meer uit dan wanneer je heel minimalistisch leeft in Portugal. Romantisch is het zeker niet altijd, zoals bijvoorbeeld elke dag wildpoepen, maar dan wel in de prachtige natuur in plaats van elke dag op hetzelfde grijze kantoor op 12-hoog tussen vier muren in de stank van de ander. En dat elke dag tot je 67e. Stabiel is het wel, voor veel mensen is dat ook een vorm van vrijheid.
Het vergt een hoop aanpassingsvermogen, geduld en weinig verwachtingen als je kiest voor dit leven. De camper kan soms als een blok aan je been voelen, maar ook als een ultieme vorm van vrijheid. Soms wisselen die gedachten en emoties elkaar snel af, maar om ongemakkelijke situaties te kunnen lachen maakt het een stuk meer behapbaar.
Minder is soms meer
Als ik met een vriendin in de zomer soms mee ga op pad in de camper, besef ik me dat het leven in een camper dwingt om te minimaliseren. Je moet kritisch nadenken over wat echt essentieel is en wat je kunt missen. Dit minimalisme kan bevrijdend zijn, omdat het je losmaakt van materiële bezittingen en je helpt om meer te waarderen wat echt belangrijk is in het leven, zoals de natuur, verbinding maken, een vuurtje op te kunnen koken en schoon drinkwater bijvoorbeeld. Tegelijkertijd vereist het leven in een camper ook een zekere mate van zelfvoorzienendheid. Je moet leren omgaan met beperkte ruimte, energie en waterbronnen, wat soms een uitdaging kan zijn. Toen ik bij Rosa was, had ze nog geen elektriciteit of water aansluiting. Ze doucht zichzelf door eens per week een grote tank (koud)water te laten vullen door de brandweer die ze neerzet op haar geïmproviseerde douchecabine. Je gebruikt niet meer water dan nodig en altijd koud. De één zou er van gruwelen, voor de ander een natte droom.
Conclusie:
Dus, is een leven in een camper echt zo vrij als het lijkt? Het antwoord is genuanceerd. Terwijl Van life zeker een gevoel van avontuur en vrijheid met zich meebrengt, gaat het ook gepaard met uitdagingen en beperkingen. Uiteindelijk draait vrijheid niet alleen om onze fysieke omstandigheden, maar juist ook om onze innerlijke gemoedstoestand. Hoe gaan we met situaties om? Wat is voor ons belangrijk? Ware vrijheid komt voort uit het vermogen om authentiek te leven, je hart te volgen. Ongeacht onze omgeving. En dat kan op vier wielen, off-grid of een huis in de randstad of ver daarbuiten.
Inmiddels zijn Bibi en haar vriend neergestreken in een boshuisje waar ze veel tijd doorbrengen. Vanuit daar hebben ze een geweldig kaartspel ontwikkeld voor meer verdieping. Lees hier meer.
0 reacties