Tips voor meer verbinding tijdens de feestdagen

door | dec 20, 2023 | Activiteiten, Inspiratie | 0 Reacties

Het einde van het jaar is altijd een moment van cocoonen, zelfreflectie, verbinding en broeken die niet meer passen. Het valt mij op dat het weinig over (zelf)reflectie gaat of andere verdiepende onderwerpen, terwijl dit juist ook het moment is om met naasten te verbinden. Steevast worden nu dezelfde thema’s aangesneden: mijn liefdesleven, weer geen witte kerst dit jaar, of er al een vegetarische variant van gevulde kalkoen op de markt is (die is er!) en of er wel en geen kolencentrales moeten komen, bijvoorbeeld. Dat laatste levert ook interessante gesprekken op, maar niet per se verbindend. Integendeel. Hoe verander je het gesprek voor meer verbinding aan tafel? Nou, met de volgende tips. Ook leuk als kerstcadeau! 

Kaarten Just a couple having fun

 1. Kaarten van Just a couple having fun  Één van de oprichters is Bibi. Ze werkte als strateeg en journalist voor ze vertrok naar Portugal zonder plan, behalve dat ze meer in contact met de natuur wilde staan en de grond onder haar voeten wilde voelen. Ze leerde Julian kennen en raakte in één klap verliefd. Hij komt uit een familie van psychologen en therapeuten en konden samen uren filosoferen over het leven. Ze begon vragen op te schrijven en deze vragen voor te leggen bij vrienden en familie waar nieuwe inzichten en verdieping ontstonden aan de keukentafel. Ze mag dan wel als een hippie leven, ze blijft ook commercieel. Een corporate hippie noemt ze het zelf. Want waarom zou dat niet naast elkaar kunnen bestaan vraagt ze zich af. Enfin, Bibi en Julian brengen de gloednieuwe kaarten uit onder de naam Just a couple having fun. De kaarten zijn geïllustreerd door Joyce Zetfhof (van o.a. Flow Magazine), maar staat vooral boordevol prachtige vragen die je doen nadenken over het leven en geluk. Over simpele dingen des levens maar ook over complexere, filosofische vraagstukken.

   

 2. En ze filosofeerden nog lang en gelukkig  Een boek aan de keukentafel? Ja. En ze filosofeerden nog lang en gelukkig van Elke Wiss, bekend van de bestseller Socrates op sneakers, staat vol speelse verhalen om je denken te scherpen (en verrassende gesprekken te voeren).
  Het is een toegankelijk en mooi geïllustreerd boek dat je met inspirerende (korte) verhalen/sprookjes en prikkelende vragen leert om tot meer verdieping te komen in gesprekken. Voor ouders die met hun kinderen willen filosoferen. Voor managers die worstelen met leidinggeven en delegeren. En voor iedereen die tijdens een etentje met familie of vrienden een goed en diepgaand gesprek wil voeren.

   

 

 1. Inner Compass Cards  Mocht je nou niet zoveel zin hebben om te praten, maar wel om verdieping op te zoeken, dan zou je bijvoorbeeld de kaarten van Inner Compass eens allemaal op tafel kunnen leggen en iedereen een kaart laten trekken. Elke kaart heeft een uitgebreide beschrijving in de handleiding. Het kan je helpen in persoonlijke groei, zelfreflectie of levensvraag. Dit kun je natuurlijk voor jezelf houden, maar zou je ook kunnen delen met de rest aan je tafel.

   

   

  4. Meeting Friends, The School of Life  The School of Life biedt opleidingen, workshops, boeken, spelletjes en filmpjes aan – offline en online. Op basis van ideeën uit de filosofie, psychologie en kunst helpen ze je op weg naar meer zelfkennis, kalmte, veerkracht en verbinding. inmiddels hebben ze ook een heel scala aan kaartspellen voor verschillende gelegenheden, zoals ‘Meeting Friends. De kaarten bestaan uit allerlei vragen en oefeningen voor diepere en meer betekenisvolle gesprekken. Van vragen over het dagelijks leven tot meer diepgaande vragen om over na te denken.

  Fijne feestdagen! Welke vragen zouden jullie graag willen stellen maar durf je misschien niet te stellen aan iemand? 

0 reacties

Een reactie versturen

Meer blogs in deze categorie

Little green e-mail?

Laat dan je gegevens achter en je bent altijd als eerste up-to-date. Scooooopp.