Een shot dopamine in de morgen, is een dag zonder zorgen

door | jan 11, 2024 | Community, Inspiratie | 0 Reacties

“We leven in een ochtendmaatschappij waarin we vaak opstaan voor de ander in plaats voor jezelf. Logisch dat je dan geen zin hebt om op te staan.”  Zegt Lienke de Jong, oprichter van dé ochtendwebsite van Nederland: Dear Good Morning. “Het is tijd om die regie weer in eigen handen te nemen: waar sta je voor en wat wil je uit de dag halen? Make it fun. Het hoeft geen begrafenis te worden. Integendeel.”

Vroeg opstaan, fun?

De ochtend is super leuk als je de dag begint met iets wat energie geeft. Snoozen en haasten om op tijd in te klokken bij je werk is echt een valse start van je dag. Het hoeft allemaal niet zo serieus en ernstig, het mag gek en leuk zijn. Man, ik krijg af en toe echt jeuk van al dat serieuze gedoe hoor. Andere dingen zijn al serieus genoeg. Zelf was ik ook wel zoekende wat de uiting van de ochtend dan zou zijn -van bikini fitness tot wandelen- maar de uiting is altijd hetzelfde geweest: een energieke ochtend voor jezelf.

Tips om je dag goed te starten

  • Sla je gordijnen en raam open en schreeuw GOEDEMORGEN! Uit het raam
  • Als ik chago ben dan start ik mijn dag met een koprol op bed
  • Affirmeren: bekrachtigen van positieve zinnen, zoals: het wordt een mooie dag. Vandaag ga ik shinen!

 

Een shot dopamine in de morgen, is een dag zonder zorgen

Jouw actie, zoals een koprol, hoeft maar 20 seconden te duren. Het laat je lachen om jezelf en het geeft je een shot dopamine: de boodschapper in de hersenen die de zenuwcellen met elkaar laat communiceren, zoals genot, stemming en motivatie. Je zet de goede stofjes direct aan. In enkele seconden is je dag wat leuker en het kost je niks. Geloof me, het werkt geweldig voor de mindset en wat zijn nou 20 seconden op een dag? Dat kan iedereen! Mijn favoriete mantra is: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Als we allemaal toch iets meer van Pipi Langkous hadden… Een goede dosis vertrouwen, enthousiasme en doorzettingsvermogen.

Wordt je dan een ochtendmens?

Als onervaren hardloper loop je ook niet direct een marathon. Dan begin je ook met een realistisch doel van een paar kilometer. Door regelmatig te trainen gaat dit steeds gemakkelijker en bouw je uit. Die 20 seconden zijn dus die eerste kilometers en een realistisch doel. Die 20 seconden voor jezelf voelen goed. Je wil het daarom nog eens, en nog eens, en nóg eens uitvoeren. Voor je het weet is een handeling niet zomaar een actie, maar voer je het op de automatische piloot uit. Dan spreken we van routine. Dan heb je zin om op te staan. Het bestaat echt dat er avond- en ochtendmensen zijn overigens. Je wordt met je biologische klok geboren. Iedereen neigt iets meer naar een ochtendritme uit nature, een avondritme is vaak aangeleerd. Mensen die vaak moe zijn, slecht slapen en stress hebben, vraag ik altijd eerst eens kritisch naar hun huidige slaapritme te kijken.

<strong>Tips om je biologische klok te ontdekken</strong>

  • Een maand lang niet te laat slapen en vroeg opstaan. Houd bij hoe je elke dag wakker wordt.
  • Leven volgens de natuur: ergens in een hutje op de hei zonder afleiding, blauw licht, netflix en cafeïne. Geen wekker, maar wel een klok en pen en papier waarop je bijhoudt wanneer je vanzelf moe wordt en wakker wordt.

Mocht je nu denken: en als ik wil stappen, sterrenkijken of plotseling ‘s nachts bedenk een boek te willen schrijven want opeens heel veel inspiratie en ideeën?! Dan gun je jezelf een ochtend in bed, morgen weer een nieuwe dag.

Benieuwd naar de succesformule van Lienke en haar kijk op ondernemerschap? Dan vind jij vast dit artikel leuk.

0 reacties

Een reactie versturen

Meer blogs in deze categorie

Little green e-mail?

Laat dan je gegevens achter en je bent altijd als eerste up-to-date. Scooooopp.