Overstappen: Is jouw bank betrokken bij het financieren van wapens of vervuilende bedrijven?

door | jan 9, 2024 | Community | 0 Reacties

Happy new year! Mogen we dat nog zeggen in de tweede week van januari? Ik heb het nu al gedaan. Wat ga jij meer of minder doen dit jaar? En wat blijft hetzelfde en wat laat je achter?

Sinds een jaar of wat kijk ik minder nieuws, en dat bevalt me uitstekend. De negatieve berichtgeving gaat af en toe in m’n botten zitten. Telkens probeerde ik het negatieve nieuws vanuit een ander perspectief te bekijken, zoals Rutger Bregman doet in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’. Maar de deugdzaamheid is af en toe ver te zoeken, al doe ik zo mijn best om alles te begrijpen. Met bidden en wensen voor vrede op aarde, gaan we de wedstrijd niet winnen. Waar je wel invloed op hebt, zijn de keuzes die jij maakt die direct of indirect meehelpen aan de wereld een beetje beter maken, zoals de keuze van je bank. Huh? Ja, mijn excuses zijn echt op om niet over te stappen. Ik leg het hieronder uit.

 


Is jouw bank betrokken bij het financieren van wapens?

Uiteraard kan ik ook een bijdrage leveren door het steunen van een goed doel die zich inzet in rampgebieden en spullen inzamelen die mensen van primaire levensbehoeften voorzien, bijvoorbeeld. Maar er is nog iets anders en eigenlijk kost het bijzonder weinig moeite om hierin je steentje bij te dragen: de keuze van je bank. En dan bedoel ik niet of je voor een L-vormige velvet moet gaan of een 2-zitter, maar de bank waar je ouders een rekening voor je openen als je geboren wordt. Vaak bij dezelfde bank als waar ze zelf zitten en hoogstwaarschijnlijk waar hun ouders ook een rekening hadden. Een bank die jou van spaargeld voorziet en waar jij rente over betaalt, jou een lening kan geven en hypotheken verstrekt. Zo’n bank.
Een deel van het gespaarde geld investeert de bank bijvoorbeeld in hypotheken en staats- en bedrijfsobligaties, maar (helaas) zijn banken ook nog altijd betrokken bij het schenden van mensenrechten, betrokken bij het financieren van controversiële wapen en/of bedrijven die grote milieuschade veroorzaken. Oftewel, de keuze van jouw bank is belangrijk. Hierboven een top 5 van banken die het beste scoren op de volgende 7 thema’s: wapens, natuur, dierenwelzijn, klimaatverandering, mensenrechten. gendergelijkheid en belastingen.

 

Wees kritisch en laat je informeren

Vraag jezelf eens af: zit ik bij een bank die ik zelf heb uitgekozen of een bank waar mijn ouders ooit een rekening voor mij hebben geopend? ik wel namelijk. Past deze bank wel bij mijn waarden? Nee. Daarom ga ik ook overstappen. Op de Eerlijke geldwijzer kun je zien hoe jouw geld terechtkomt. Spoiler alert: een bank jouw geld laten gebruiken om oorlog mee te financieren helpt dus niet mee om al de ellende in de wereld te stoppen.


Overstapservice 

De Overstapservice is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De gratis service zorgt ervoor dat je betalingsverkeer soepel doorloopt tijdens de overstap.

  1. Vraag de Overstapservice aan via Online Bankieren.
  2. Je bij- en afschrijvingen worden 13 maanden lang automatisch doorgeleid. Een aantal dingen moet je zelf regelen.
  3. 3 maanden voor de Overstapservice stopt, krijg je een seintje. Dan kun je checken of al je betaalverkeer is overgezet.

Easy as 1,2,3 😉

Dit is wat anderen zeggen

 


Succes! 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Meer blogs in deze categorie

Little green e-mail?

Laat dan je gegevens achter en je bent altijd als eerste up-to-date. Scooooopp.