Leren omdenken voor meer fietsplezier buiten de ring

door | aug 4, 2023 | Community | 0 Reacties

Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen of gekend hebben die ergens net buiten de ring woont en wat dan ook echt bijzonder veel moeite kost om die personen eens op te zoeken. Neem Rotterdam-Zuid als voorbeeld. Om hier te komen dien je eerst de Maastunnel door te fietsen en dit blijkt voor velen een waar obstakel. Het frustreert om halverwege je ‘fiets-flow’ abrupt onderbroken te worden om met fiets en al af te dalen richting deze eindeloze ondergrondse tunnel. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld de pont richting Amsterdam-Noord. Kunnen we dit soort frustraties en ongeduld ook leren omzetten of uitzetten zodat een ritje door bijvoorbeeld de Maastunnel een stuk aangenamer wordt?

De Maastunnel veranderd niet, maar je mindset kan wel veranderen


Elke keer zou ik weer tegen mezelf verzuchtend kunnen zeggen ‘jezus, wat is dit kut.’ Maar weet je wat het ding is? De Maastunnel wordt hier niet minder lang op. En nu gebruik ik de Maastunnel ook een beetje als metafoor, want obstakels komen we wel vaker op de weg tegen en soms zelfs beren. Wat kun je doen bij een obstakel, zoals de Maastunnel bijvoorbeeld? 1. Rotterdam-Zuid niet meer in- of uitkomen, maar dit lijkt me een slechte optie. 2. Een andere route bedenken en dus hiermee het ‘probleem’ omzeilen of 3. Leren anders te denken, waardoor je ook anders leert kijken naar obstakels. Over dit derde punt wil ik het graag met jullie over hebben.


Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen.

Berthold Gunster

Doe alsof je op vakantie bent – door de ogen van een toerist

Het blijft me altijd fascineren hoe men op vakantie opeens aan bloemetjes gaat ruiken langs de kant van de weg, geïnteresseerd en ademloos kan staren naar ‘vol gekalkte’ muren en hier intelligente gesprekken over kan voeren over de diepere betekenis van deze kunstvorm en ook ruim de tijd neemt om op een tegel te lezen wat de geschiedenis is van deze buurt. Wauw, wat gaaf allemaal! Maar nu komt het; we verliezen deze interesse en manier van kijken direct zodra we weer voet aan eigen land zetten.

Waarom proberen we niet eens wat vaker deze vakantie mindset vast te houden in eigen land? Je kijkt dan met andere ogen naar objecten en situaties die jij als obstakel ziet. Eigenlijk is het een vorm van omdenken. Om wat specifieker hier op in te gaan: omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen doen.

Wist je bijvoorbeeld dat de Maastunnel de allereerste autotunnel van de stad, tevens van het land was? De Maastunnel heeft een rijke geschiedenis en heeft een ware kunsttentoonstelling. Leer je obstakel eens echt kennen en probeer er een andere band mee op te bouwen. Wist je dat hier ook de clip ‘spring maar achterop bij mij’ van Gers Pardoel is opgenomen? Nu wel.

Moraal van het verhaal is dus; aan het object of situatie verandert niks, aan hoe jij er naar kijkt en mee omgaat kan je wel veranderen.

*Dit is een gerecycled artikel en in een ander jasje gestoken van Littlegreenbook uit 2014 . De titel betrof toen: WAAROM FIETSEN DOOR DIE VERREKTE MAASTUNNEL RICHTING HET SIBERIË VAN ROTTERDAM?

0 reacties

Een reactie versturen

Meer blogs in deze categorie

Little green e-mail?

Laat dan je gegevens achter en je bent altijd als eerste up-to-date. Scooooopp.