Waarom iedereen een maand yoga teacher training zou moeten volgen

door | mrt 25, 2024 | Inspiratie, Reizen | 0 Reacties

Wanneer heb jij je voor het laatst in een interessant onderwerp kunnen verdiepen zonder afleiding van buitenaf? Stel je eens voor: een maand lang ondergedompeld worden in de wereld van – in dit geval – yoga. Niks meer, niks minder. Een stuk goedkoper ook dan een psycholoog en je kunt er direct terecht. Nee, maar zonder dollen: een yoga teacher training in India is meer dan alleen een certificaat. Maar waarom zou iedereen deze ervaring moeten hebben? Hieronder enkele redenen.

Filosofie les in Rishikesh, India

 

Nieuwe perspectieven

Ten eerste, het verlaten van mijn gebruikelijke omgeving is voor mij altijd een manier om los te komen van vastgeroeste patronen. Soms kom je pas achter de patronen en overtuigingen als je er afstand van neemt. Thuis zijn we vaak gevangen in routines en verantwoordelijkheden die ons belemmeren om nieuwe perspectieven te zien. Een maand weg van huis biedt mij de mogelijkheid voor zelfreflectie en groei zonder de afleidingen van het dagelijks leven in Amsterdam. India heeft mij bijvoorbeeld heel erg laten nadenken over hoe we samenleven met de natuur en over onze kapitalistische samenleving. Niet dat het één beter is dan het ander- dat laat ik in het midden, maar het kan ook anders.

 

Eten in stilte en op de grond

In de slachtofferrol blijven hangen wordt niemand blij van, vooral jij niet

Een yoga teacher training in het thuisland van yoga, biedt een unieke kans om de wijsheid en spiritualiteit van deze eeuwenoude (5000 jaar!!) filosofie te leren kennen. Het leren kennen doe je door luisteren, praten en het ervaren. Het ervaren ging bij mij vaak gepaard met veel cultureshocks, oeh’s, iewww en ohhhh’s. De essentie van yoga is een harmonieus evenwicht creëren tussen het fysieke, mentale en spirituele aspect voor een evenwichtige levensstijl en innerlijke vrede. Waar we in Nederland graag wroeten in ons verleden en in de pijn gaan zitten (guilty), gaat het in yoga juist heel erg om het nu. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet goed is om gebeurtenissen uit je jeugd te erkennen en erom te huilen, integendeel. Maar erin blijven hangen en boos blijven is lijden.

 

Laat je niet leiden door lijden

Volgens de yoga filosofie is het begrijpen, accepteren en loslaten van problemen en obstakels de manier om verlichting te bereiken. Zolang je jezelf hieraan vast blijft houden, blijf je gebonden aan de cyclus die menselijk lijden veroorzaakt. Zo was ik snotterig de eerste week van mijn training na mijn bezoek aan het vervuilde New Delhi. Ik dacht: ‘gedver, niet nu!’ Alsof mijn filosofieleraar mijn gedachten kon lezen, zei hij: top, je lichaam is aan het reinigen om alle luchtvervuiling die via de neus is binnengekomen er nu weer uit te werken.  Zo had ik het nog niet bekeken. Ik zag het niet langer als obstakel, ik voelde enige trots richting mijn lichaam en mijn snotneus. Kortom: je leert ook je perspectivistische lenigheid te trainen. Cool, toch?

 

Blending in Red Fort

Yoga als lifestyle

Spiritualiteit zit verweven in de Indiase cultuur, wat een verrijkende context biedt voor het beoefenen van yoga. Van de heilige Ganges tot aan eeuwenoude tempels, elke ervaring in India draagt bij aan het begrip van de diepere lagen van yoga. En dat vindt je nergens anders. Of nouja, dat heb ik nog nergens anders mogen ervaren. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle gezondheidsvoordelen. Een maand intensieve training verbetert niet alleen je fysieke kracht en flexibiliteit (asana’s), maar kan ook je mentale welzijn aanzienlijk verbeteren. Van stressvermindering tot verbeterde slaapkwaliteit, de voordelen van yoga praktijk zijn waardevol voor iedereen.

 

Mezelf helemaal gevonden

Kortom, een maand yoga teacher training is meer dan alleen een kans om een gecertificeerde instructeur te worden. Het is een transformerende reis die je uitnodigt om los te laten, te verkennen, te groeien en te helen op zowel fysiek als spiritueel niveau. Ondanks dat ik in het verleden erg gebaat was bij een psycholoog, heeft een maand India mij meer inzicht gegeven dan een half jaar praten over mezelf wat ik allemaal heb meegemaakt. Misschien dat ik iemand anders ook inspireer om buiten je comfortzone te denken en een yoga teacher training in overweging nemen. Want hoe cliché ook: het veranderd je kijk op jezelf en de wereld om je heen. 

Benieuwd naar de beste yogaplekken in India? Lees ook: Van Goa tot Rishikesh: de 10 beste plekken voor yoga(opleidingen) in India

0 reacties

Een reactie versturen

Meer blogs in deze categorie

Little green e-mail?

Laat dan je gegevens achter en je bent altijd als eerste up-to-date. Scooooopp.